Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
24.08.2016 09:00 - Гложенския манастир и билката Богородиче.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 12159 Коментари: 8 Гласове:
20

Последна промяна: 26.02.2018 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Казват, че е хубаво поне веднъж в годината да посетиш място, на което до сега не си бил. За мен и съпругът ми тази година бе Гложенския манастир "Св. Георги Победоносец".

image

Бяхме на гости при роднини на моя съпруг в с.Хубавене, където са си купили стара селска къща и я ползват като вила. Те ни заведоха до гр.Тетевен на разходка, откъдето се виждаше и този манастир. Отдалеч изглеждаше доста интригуващо и решихме да го посетим. Пътят до него е доста тесен и трудно се разминават две коли, но с доста мъки успяхме да стигнем до един паркинг, в близост до манастира.

image

Гледката, която се виждаше от него бе величествена, почувствах се като преродена.

image

image

От центъра на Тетевен изглежда, че манастирът е сякаш вграден в  отвесните  скали. Намира се на около 10 км. от село Гложене в Тетевенския Балкан, на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец. Според местното поверие, старото име на Гложене било Чирен пазар и селото се е намирало на около един километър от днешното село - на левия бряг на Вит. Сегашното село според поверието е основано от киевския княз Георгий Глож, който получил това място от цар Иван Асен II. Тук князът построил малка крепост и манастир, посветен на Св. Преображение. Изглежда, че манастирът е просъществувал до идването на турците или което е по-вероятно - до XVII в., когато е потурчено околното население. Има доказателства, че в началото на XVIII в. бил изграден нов манастир – "Св. Георги Победоносец". За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на високата, мъчнодостъпна скална тераса.

image

Манастирът се състои от черква и жилищни сгради. Жилищните сгради са построени през 1858 г., а впоследствие са реконструирани. Те сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък

image

Поглед от терасата на манастира.

image

Манастирът се слави още и с храмовата си икона "Св. Георги Победоносец", която според сказанието е донесена от киевския княз Георгий Глож.


image

Търновският митрополит Климент, който под светското име Васил Друмев написва "Нещастна фамилия" и "Иванко-убиецът на Асена", е тясно свързан с Гложенския манастир. На 14 февруари 1893 г. произнесъл във Велико Търново прочувствена реч в защита на православието. В същия ден имало и молебен за сгодяването на Фердинанд. Тогавашният министър-председател Ст. Стамболов счел речта за провокация срещу царската особа, което било и добър повод да се освободи от водача на русофилите в царството.

Граждански съд, вместо духовен, осъдил Климент на вечно заточение. Първоначално той бил настанен в Петропавловския манастир край Лясковец, но на 11 август 1893 г. бил преместен в Гложенския манастир, където прекарал 9 месеца до 24 май 1894 г. Днес килията на заточението му е реставрирана и превърната в малък музей-стаите в дясно горе по стълбите.


image

image

image

Запазени са спомени на монаси, че дякон Левски често намирал радушен прием в непристъпния манастир при своя приятел игумена Хаджи Евтимий (1864-1895 г.), който бил член на тайния революционен комитет. Разказвало се, че игуменът бил прочут народен лечител и известен като един от първите български хирурзи. Скривалището на Апостола и днес е запазено в манастира, намира се в лявата част, вратата в дясно от младите хора на снимката.

image

image

image

Тази и долната снимка са на  Жасмина Станчева, член на група "Билки-събиране и използване във фейса. Слагам ги за пълнота, за да се види новата църква в манастира. Аз не съм я снимала, защото някак не ми се вписваше в тази композиция. 

За някогашната манастирска църква се разказвали чудеса. Тя била от ХIII в. - чудно красива с неповторим дърворезбован иконостас. Вътре цялата била изографисана от прочути майстори зографи. Била истински шедьовър на средновековното българско изкуство и архитектура. За съжаление цялата се срутила до основи след земетресение през 1913 г. и на нейно място била построена нова с площ от 66 кв. м. Иконостасът е бил пренесен впоследствие в новата църква.

image

Манастирската магерница е пригодена като ресторант, в който не видях посетители, но в столовата за туристи-горе на снимката, обядваха няколко човека.

image

Най-интересното, което ми се случи оставих за накрая. Отстрани на пътя, от паркинга до манастира, видях интересна билка. Стори ми се нещо познато, от вида на полския ацинос, но не бях сигурна.  Много нежни и изящни свелосини цветчета надничаха от храстите.
Снимах ги, за да ги проуча внимателно, след като се прибера. Оказа че, това е билката богородиче. Бере се между празниците  Голяма и Малка Богородица-от 15 до 29 август и се слага пред иконите на Св.Дева Мария. Аз бях там точно по това време, но нищо не набрах, защото нямам навик да бера непознати билки. Приех това събитие като знак за закрила от Божата майка. Ето какво прочетох за билката Богородиче:

Богородиче (Calamintha acinos )
/богородичен бурен, божигробче, див босилек, скално миризливче/

Описание - Многогодишно тревисто растение с четириръбесто високо до 40 см. Стъбло с пълзящи облистени издънки. Приосновните листа са с дълги дръжки - яйцевидни или продълговати. Стеблените са приседнали, срещуположни, вълновидно назъбени, преминаващи в прицветни листа. Цветовете са сини, по-рядко розови или бели, с къса дръжка, разположени в пазвите на листата в лъжливо класовидно съцветие. Чашката е звънчевидна с 5 жилки. Венчето е двуустно с къса врязана горна устна с обратно сърцевиден среден дял с 4 тичинки. Плодът е разпадлив с едносеменни орехчета.

image

Разпространение - Из храстите и влажни тревисти места до 1800 м н.в. из цяла България.

Употребявана част - За медицински цели се употребява цъфтящата надземна част на растението.
 

Действие и употреба: Билката има пикочогонно, болкоуспокоително и дезинфекциозно действие. В народната медицина се употребява при болки в стомаха и червата, подуване на червата при малки деца, пясък в жлъчката.
Външно - за жабурене и гаргара при зъбобол и болно гърло.


Начин на приложение: 1 чаена лъжица от билката се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл три пъти на ден преди ядене.

image


 image

Богородиче, скално миризливче (Calamintha acinos ) - тази и горната снимки са на Галина Василева, член на група от фейса- "Билки, събиране и използване".

Снимките на Галина ми помогнаха да разбера каква билка съм намерила, друго си е да контактуваш с хора, които познават доста билки. Поразрових се и в нета и разбрах, че има още два вида богородичета, наричани още пъстро и горско миризливчета. Оказа се, че съм срещнала и пъстрото богородиче на една друга поляна, в близост до манастира. Беше с по-издължено стебло, като от един корен излизаха няколко четириръбести стебла, а цветовете му не се различаваха от скалното богородиче. Ето го:

image

Пъстро миризливче /Calamintha nepeta/ - богородиче, бугородичен бурен-моя снимка

image

Пъстро миризливче /Calamintha nepeta/ - богородиче, бугородичен бурен-моя снимка.

Растеше на гъста туфа, а по листата му имаше светло-зелени ивици. Прочетох, че това е характерен белег на пъстрото богородиче, но не е задължителен.

image

Пъстро миризливче /Calamintha nepeta/ - богородиче, бугородичен бурен-снимка от нета. Тук ясно се виждат белезникавите листа.

image

Пъстро миризливче /Calamintha nepeta/ - богородиче, бугородичен бурен-снимка от нета.

Тук листата не са белезникави. От едно коренище излизат няколко приповдигащи се или изправени четири ръбести стъбла. Те са разклонени и на височина стигат до 50 - 60 см. По тях на къси дръжки са прикрепени широко яйцевидни листа, по краищата разредено назъбени, с власинки по горната и долната повърхност.

image

Пъстро миризливче /Calamintha nepeta/ - богородиче, бугородичен бурен-снимка на Нели Ценева, член на група във фейса "Билки, разпознаване, използване и събиране с Невена Босилкова. 

Цветовете на пъстрото миризливче са двуполови с 5-делна чашка и 5-делно бяло, розово или бледовиолетово венче. И чашката, и венчето са двуустни, а чашката е с къси власинки и жлезички, разположени в основата на зъбците й. Цветовете имат яйцевиден плодник с дълго стълбче и двуделно близалце. Цветовете са събрани по връхните части на стъблата, разположени са в пазвите на листата и тези цветоносни части наподобяват метличести съцветия с по 12 - 15 цвята. Цъфтежът на пъстрото миризливче започва през юни и завършва през септември. Ароматът, който излъчват цветовете му, привлича много насекоми, които ги опрашват, а по-късно на мястото на вече увехналите цветове ще намерите плодните кутийки, съставени от дребни яйцевидни орехчета със семена в тях.

image

И тази снимка е на Нели Ценева.
Пъстрото миризливче съдържа във всички части етерично масло, а листата му и витамин А. Приготвеният от него чай действува болкоуспокояващо при стомашни и чревни възпаления. Запарката от пъстро миризливче се пие при сърцебол и жлъчка, а със сварената билка се правят лапи за  корема

image

Горско миризливче/Calamintha sylvatica/ - богородиче, богородична трева, божигробче-снимка от нета.

То се отличава с виолетови цветове, събрани по 5 - 7 в съцветия, наподобяващи щитче. Най-лесно обаче този вид се разпознава по чашката, при която зъбците на горната устна са подвити назад и са много по-къси от зъбците на долната устна. Чай от горско миризливче се пие при кашлица/в комбинация с слез/,  за успокояване на нерви- в комбинация с маточина, пие се и при сърцебол. При главоболие от сварената билка се правят лапи на главата.

  image

Горско миризливче/Calamintha sylvatica/ - богородиче, богородична трева, божигробче. 
Снимка на Венета Петрова, член на група във фейса "Билки, разпознаване, използване и събиране с Невена Босилкова. 


Не пропускайте клиповете, където са показани последните два вида богородичета.












Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mimayordanova - Чудесен пост! Благодаря!
25.08.2016 01:07
Чудесен пост! Благодаря!
цитирай
2. donchevav - Пътеписният жанр ти е в кръвта, мила ...
25.08.2016 23:33
Пътеписният жанр ти е в кръвта, мила Неви, разказваш много интересно, снимките са чудесни. Но най-много ми хареса информацията за тази билка - Богородиче! Близо до т.н. "Маймун дере" в парка, през който минавам в Хисаря, я има навсякъде - откъде да знае човек, че освен нежна и красива, е и толкова полезна. Още утре ще си набера - поне за букет, ако не за чай:)))) Благодаря ти! Поздрави!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Пътеписният жанр ти е в кръвта, мила ...
26.08.2016 22:18
donchevav написа:
Пътеписният жанр ти е в кръвта, мила Неви, разказваш много интересно, снимките са чудесни. Но най-много ми хареса информацията за тази билка - Богородиче! Близо до т.н. "Маймун дере" в парка, през който минавам в Хисаря, я има навсякъде - откъде да знае човек, че освен нежна и красива, е и толкова полезна. Още утре ще си набера - поне за букет, ако не за чай:)))) Благодаря ти! Поздрави!


Ето че пак, нещо е било покрай теб и не е имало как да разбереш. То и аз научих нещо покрай точи постинг. Една жена публикува в билкарската ни група риганолистно миризливче, от семейството на богородичетата. Ще го прибавя към постинга.
Поздрави!!
цитирай
4. mariniki - благодаря ти...
03.09.2016 00:46
за красивата разходка... беше удоволствие за мен...
цитирай
5. stela50 - Чудесен разказ, мила Пролет... както винаги...
03.09.2016 10:43
толкова образно и вълнуващо представяш преживяните моменти
и ни правиш участници в прекрасните разходки... Благодарности.
Не съм посещавала тези места, много интересна информация
с хубави снимки и полезни допълнения.
Поздрави !
цитирай
6. kasnaprolet9999 - за красивата разходка. . . беше у...
03.09.2016 14:29
[quote=mariniki]за красивата разходка... беше удоволствие за мен...[/quote
Radvam se. Pozdravi.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - толкова образно и вълнуващо пре...
03.09.2016 14:32
stela50 написа:
толкова образно и вълнуващо представяш преживяните моменти
и ни правиш участници в прекрасните разходки... Благодарности.
Не съм посещавала тези места, много интересна информация
с хубави снимки и полезни допълнения.
Поздрави !

Blagodarja. Pozdravi!!
цитирай
8. zaw12929 - Смислено, подробно, интересно ...
04.09.2016 16:15
Смислено, подробно ,интересно написано. красиво поставено
Поздрави Здраве, благословрние !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319874
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031